Kącik Kulinarny

Makaron z żółtymi pomidorkami, przegrzebką i agrestem
Przepis oraz zdjęcia powstały przy współpracy z blogiem Smaki Alzacji

Składniki:
  • 100g makaronu spaghetti
  • pomidorki Cosi Come
  • garść czerwonego agrestu
  • 5 przegrzebków
  • gałązka świeżego tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz do smaku
  • świeżo starty parmezan

Przygotowanie:

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek pokrojony w plastry oraz gałązkę tymianku i przez chwilę podsmażaj. Następnie usuń podpieczony czosnek oraz tymianek i na tym samym oleju usmaż przegrzebki po 1 minucie z każdej strony. Przełóż na deskę do odpoczęcia. Przełóż na patelnie pomidorki, dopraw solą oraz pieprzem, dodaj agrest i gotuj tak długo aż agrest się rozpadnie a pomidory lekko zredukują. Przełóż do sosu makaron oraz przegrzebki, podrzuć patelnią i przełóż na talerz. Oprósz świeżo startym parmezanem, posyp wierzch pieprzem i po prostu zjedz!

Smacznego.

Spaghetti z owocami morza.
Grzanka z jajkiem poche, szparagami i płatkami trufli

Składniki: na 1 grzankę
  • gruba czerstwa kromka pieczywa
  • 6 zielonych blanszowanych szparagów
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki octu
  • płatki truflowe
  • sól, pieprz do smaku
  • garść świeżego szpinaku
  • garść świeżej kolendry
  • listki bazylii 

Czerstwy chleb podpiekamy z obu stron na łyżce oliwy z oliwek z jednym zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Gotujemy w garnku wodę z solą oraz dwiema łyżkami octu, na wrzącą wodę wbijamy delikatnie surowe jajka i gotujemy 3 minuty, następnie wykładamy jajka na papierowy ręcznik by je osuszyć. Na chrupiący kawałek pieczywa rozkładamy świeży szpinak, układamy dwa jajka obok siebie, na ich wierzch dodajemy blanszowane zielone szparagi i  rzucamy świeżą rukolę oraz bazylię, doprawiamy solą i pieprzem i opcjonalnie według uznania dodajemy płatki truflowe. Podajemy grzankę jeszcze gorącą!

Smacznego!

Grzanka, jajko poche
Pizza z truskawkami i perłami balsamicznymi
Przepis oraz zdjęcia powstały przy współpracy z blogiem Smaki Alzacji

Składniki: na ciasto
  • 350g mąki pszennej 00 Barilla
  • 7g suchych drożdży + 3 łyżki letniej wody+ 1/2 łyżeczki cukru
  • 220ml letniej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

Składniki: na farsz

  • 150g jogurtu greckiego
  • 1/2 banana
  • kilka truskawek
  • 1 kulka mozzarelli
  • 3 zielone szparagi
  • perły balsamiczne
  • świeża rukola

Drożdże wymieszać w osobnym garnuszku z wodą i cukrem, pozostawić do wyrośnięcia.
Resztę składników umieścić w malakserze, gdy drożdże lekko wyrosną wlać je do pozostałych składników i wszystko miksować na wolnych obrotach do czasu aż ciasto zacznie odchodzić od ścian misy. Następnie wyłożyć ciasto na oprószoną stolnicę, podzielić na dwie części i rozwałkować okrąg. Posmarować bananowym jogurtem, rozłożyć na jogurcie plastry mozzarelli, truskawki, kilka zielonych szparagów i wrzucić do nagrzanego do 250' pieca na około 6 minut. Po upieczeniu przełożyć na talerz i udekorować rukolą oraz perłami balsamicznymi.

Smacznego!

Pizza, truskawki, szparagi
Makaron ze szpinakiem i szparagami
Przepis oraz zdjęcia powstały przy współpracy z blogiem Smaki Alzacji

Składniki: na 4 porcje

  • opakowanie makaronu Pappardelle Belli
  • pęczek zielonych szparag
  • 400g świeżego szpinaku
  • 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
  • garść świeżych listków bazylii
  • 400ml śmietanki 30%
  • 1/2 średniej cebuli
  • łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku
  • odrobina chili
  • świeżo starty parmezan

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Na dużej patelni stopić masło, dodać posiekaną cebulę i podsmażać aż cebula nabierze złotego koloru. Usunąć zdrewniałe końce szparag a następnie pociąć na mniejsze kawałki, wrzucić na patelnie, dodać śmietankę i dusić przez około 5 minut, następnie dodać chili oraz szpinak i dusić aż szpinak straci jędrność. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przełożyć ugotowany makaron do sosu, przemieszać, dodać posiekaną natkę i przełożyć na talerze. Posypać startym parmezanem, świeżą bazylią i podawać od razu. 

Smacznego!

Pappardelle + szparagi.

 

Czas na dynię!

Orkiszowo dyniowe gnocchi z truflami i masłem czosnkowo szałwiowym.

Przepis oraz zdjęcia powstały przy współpracy z blogiem Smaki Alzacji

Składniki:

  • 270g orkiszowej mąki pełnoziarnistej
  • 500g ugotowanych w mundurkach ziemniaków
  • 250g pieczonej dyni
  • 1 jajko
  • łyżeczka soli
  • 1 trufla 
  • 50g parmezanu świeżo startego
  • oliwa do polania wierzchu

Masło szałwiowe:  

  • 50 g masła
  • listki z pęczka) szałwii 
  • sól morska 
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • jedna pokrojona trufla

Na patelni roztopić masło, jeśli nie było klarowane, podgrzewać je aż zacznie skwierczeć,  usunąć zebraną na powierzchni pianę. Dodać listki szałwii, pokrojoną truflę oraz siekany czosnek i smażyć przez kilka minut na średnim ogniu aż będą chrupiące. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, odstawić z ognia.

Ziemniaki zemleć w maszynce do mięsa o drobnych oczkach, dodać pieczoną dynię, mąkę orkiszową oraz ziemniaczaną, jajko, sól i startą na tarce  truflę oraz parmezan. Doprawić solą i pieprzem i zagnieść ciasto.  Podzielić  na kilka porcji, utoczyć wałeczki, oprószyć mąką i kroić na mniejsze kawałeczki. Deskę do gnocchi obsypać mąką, kłaść na niej każdy kawałek odkrojonego ciasta, lekko spłaszczyć i przeciągnąć specjalnym do tej czynności drewnianym patyczkiem, kluska zawinie się wokół patyczka a po uniesieniu spadnie. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić i wrzucać na wrzątek kluseczki, zmniejszyć ogień. Gdy wypłyną od razu wyławiać łyżką cedzakową na talerz, oblać masłem szałwiowo czosnkowym i podawać.
Smacznego!

Dynia, trufle, gnochi

Figa z niespodzianką
Przepis oraz zdjęcia powstały przy współpracy z blogiem Smaki Alzacji

Składniki:

  • jedna lub dwie figi
  • kawałek sera camembert
  • kawałek sera pleśniowego lazur
  • dwie łyżeczki konfitury gruszkowej Biffi
  • kilka gałązek tymianku
  • orzechy włoskie drobno posiekane


Figę opłukujemy, suszymy ręcznikiem papierowym i kroimy na krzyż nie docinając do końca, w środek wkładamy kawałki camemberta, polewamy konfiturą do serów z gruszki, posypujemy drobno pokruszonym lazurem, orzeszkami i dekorujemy gałązkami tymianu. Zapiekamy 5  minut w nagrzanym piecu do 180'tylko tak by zdążył się stopić ser
Smacznego:)

 

Figi, konfitura, ser, jesień, orzechy, biffi

 

 

Makaron w sosie śmietanowym

z gorgonzolą i solą truflową

Składniki:

200 g makaronu Garganelli all uovo

200 g kurek
330 g śmietany kremówki 
100 g sera gorgonzolla
1 cebula 
sól truflowa
sól, pieprz
świeże zioła - tymianek, szałwia

 

Przygotowanie:
Kurki oczyść i umyj, osusz przy pomocy ręcznika kuchennego. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Cebulkę pokrój w drobną kostkę i zeszkli na patelni, gdy cebulka będzie gotowa, dodaj następnie kurki i przesmaż. Po kilku minutach dodaj śmietankę i pokruszony ser gorgonzola, pozostaw na patelni, aby sos się trochę zredukował. Następnie wrzuć świeże zioła. Ugotowany makaron możemy dodać od razu do sosu i całość wymieszać, lub makaron rozłożyć na talerzach i polać sosem. Wierzch dania posyp świeżym tymiankiem i solą truflową.

Smacznego :) 

 

Makaron, trufle, gorgonzola, sól truflowa

 

TRUFLE

Omlet z czarnymi truflami

Na przygotowanie tego niesamowitego omleta, choć trochę to przypomina naleśniki potrzebujemy:

*50g czarnej trufli letniej świeżej lub np. takiej

 *300g serka Ricotta

*4 żółtka

*2 jajka

*30g masła

*200ml mleka

*200g mąki

*sos beszamelowy

*tarty parmezan

*posiekana natka pietruszki

*sól

*pieprz

*szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie omleta: Mąkę, jaja i mleko wymieszać w misce tak, by nie było grudek. Na rozgrzaną patelnię wylać 2,5-3 łyżki ciasta tak by powstały niewielkie omlety. Po usmażeniu każdy ułożyć między dwie warstwy ręcznika papierowego, lub bibułki. 

Przygotowanie farszu: Wymieszać ricottę, żółtka, starty Parmezan, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i drobno posiekaną pietruszkę. 

Gotowe omleciki posmarować nadzieniem, składać np w trójkąty, ułożyć w naczyniu do zapiekania z masłem i beszamelem. Zapiekać aż wierzch ładnie się zrumieni. Posypać startą truflą. 

Przepis otrzymaliśmy od firmy Poddi Tartufi :) Zdjęcie postaramy się umieścić wkrótce.

Omlet z truflami w wersji easy ;)

Składniki: 6-9 jaj , ok. 10-15 g świeżych trufli

Wykonanie: jajka roztrzepać, dodać sół, pieprz i starte na specjalnej tarce trufle.

Wylać na dużą patelnię z rozgrzaną oliwą. Baaaaaardzo delikatnie odwracać na drugą stronę (ja nie odwracam, trzymam omlet dłużej na patelni, aż wierzch będzie ścięty) Można posypać parmezanem. Porcja dla 2-3 osób. 

Spaghetti ze świeżymi truflami 

Potrzebujemy: 

*50g świeżych trufli, 

*400 g makaronu spaghetti, lub innego lubianego makaronu,

*4 łyżki oliwy z oliwek, 

*czosnek,

*natka pietruszki,

*sól,

*pieprz

Makaron gotujemy al dente. Oliwę aromatyzujemy czosnkiem (podsmażamy czosnek na goracej oliwie po czym po zbrązowieniu, wyrzucamy go), do oliwy dodajemy starte trufle ,chwilę (krótką :)) podsmażamy, dodajemy sól, pieprz, makaron. Posypujemy natką pietruszki i na stół :) Wygląda to mniej więcej tak 

 SŁONO

Najprostsza Pasta con salmone 

Do wykonania tego prostegi i pysznego dania potrzebujemy tylko:

*100g wędzonego łososia

*4 porcje makaronu tagliatelle np takiego

*kubeczek śmietany do gotowania 

*pęczek koperku

*1/2 cytryny

*pieprz

*wilczy apetyt 

Makaron gotujemy al dente. Na suchej patelni podsmażamy pokrojonego łososia. Dodajemy śmietanę, koperek i sok z wyciśniętej połówki cytryny. Dodajemy pieprz do smaku. My nie dodajemy soli, bo staramy się ją ograniczać i troche się już odzwyczailiśmy, ale jesli ktoś woli bardziej słono - mozna dosolić. Gotowe danie wygląda tak:

 

Karczochy po żydowsku

Tę świetną przekąskę wykonany szybko. Potrzebujemy: 1 karczoch rzymski na osobę, dwie cytryny, oliwa z oliwek, sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotować dużą miskę z zimną wodą (jeśli możliwe z lodem) i sokiem cytrynowym wyciśniętym z 2 cytryn.
  2. Nagrzać oliwę do 150C.
  3. Zamoczyć karczochy w wodzie z sokiem cytrynowym, następnie szybko obrać je w sylikonowych rękawiczkach lub posmarować ręce sokiem cytrynowym (karczochy utleniając się mogą zabarwić ręce na czarno) Obrać zewnętrzne liście aż dojdziemy do miękkich liści. Obciąć szczyt karczocha mniej więcej w połowie liścia, tam gdzie staje się twardy i włóknisty. Skracamy łodyżkę i obieramy ją ze skórki, tak aby dojść do miękkiego rdzenia. Zanurzyć obrane karczochy w przygotowanej zimnej wodzie.
  4. Gdy karczochy są gotowe, dokładnie je osuszyć papierem i otrzepując o siebie.
  5. Położyć je bokiem w oliwie, obracać regularnie aby cały karczoch stał się miękki i delikatnie chrupiący.
  6. Wyciągnąć z oliwy za pomocą widelca lub podbieraka.
  7. Widelcem rozłożyć na boki liście karczocha aby zobaczyć jego serce. Jeśli na w sobie słomę, usunąć łyżeczką. Tak przygotowanego karczocha ponownie zanurzyć w gorącej oliwie, kwiatem do dołu, tak aby serce też było upieczone i delikatnie chrupiące.
  8. Po wyciągnięciu z oliwy, ułożyć kwiatem w dół w brytfance wyłożonej papierem absorbującym. Posolić i popieprzyć. W oczekiwaniu na podanie włożyć do ciepłego piekarnika, 100C.

SŁODKO

Syrop miętowy do lemoniady i nie tylko

Do wykonania tego orzeźwiającego syropu potrzebujemy:

*5 dag listków mięty 

*25 dag cukru

Szklankę wody zagotowujemy z cukrem, gotujemy ok 3 minuty. Dodać listki mięty, wymieszać i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie przecedzić. 

Tiramisu, którego zdjęcie wrzuciliśmy na FB. 

Na dużą formę potrzebujemy: 

*Jedno opakowanie serka Mascarpone Galbani - 500g.

*6 jaj 

*4-5 łyżek cukru lub cukru pudru (tak naprawdę to według upodobań, my dajemy zawsze minimum)

*3-4 espresso ( my robimy z Pellini Espresso- najlepsza :)

*1 duza paczka podłuznych biszkoptów 

*trochę kakao do wykończenia 

*50g Amaretto

Jaja należy sparzyć wrzatkiem. Odzielić białka od żóltek. 

Przygotować espresso, dodać likier.

Żółtka ubijać mikserem z cukrem pudrem do białości, następnie przez kolejne kilka minut (ok 5) miksować dalej na parze(miskę z żółtkami umieścić na naczyniu z gotująca się wodą w taki sposób, żeby miska nie dotykała gorącej wody). Ubite żółtka delikatnie połączyć z serkiem mascarpone. Mozna dodać pianę z 2-3 białek, choć niektórzy nie dodają. Piana nada deserowi puszystości i objętości, ale też lekko go "rozrzedza" więc ostrożnie z ilością białek.

Biszkopty maczamy w kawie wymieszanej z amaretto, ukladamy w foremce. Przykrywamy mniej więcej 1/3 ilości masy, następnie czynność powtarzamy i jeszcze raz powtarzamy. Na wierzchu ma być masa, którą posyoujemy kakao. Efekt końcowy wygląda mniej więcej tak: 

 

Panna Cotta z truskawkami

To deser na każdą porę roku. Robi się go szybko i zawsze się udaje. Dla 4 osób potrzebujemy:

*3płatki żelatyny

*250 ml śmietanki słodkiej kremówki najlepiej 36%,

*250 ml mleka (my dajemy 2 lub 3.2%)

* 60-80g cukru

*laska wanilii lub cukier waniliowy, lub ten ekstrakt waniliowy

truskawki ok 10 dorodnych, czerwonych sztuk

Zaczynamy od namoczenia żelatyny. W międzyczasie do garnka wlewamy mleko i śietanę. Wsypujemy cukier. Podgrzewamy, często mieszając do rozpuszczenia cukru. Ostatecznie zawartość powinna się zagtować, ale nie być gotowana. Dodać ziarenka wanilii lub cukier waniliowy i żelatynę, dobrze wymieszać, żeby żelatyna dobrze zmieszała się z masą. Przelać masę do foremek, odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem polać zmiksowanymi truskawkami. Można też karmelem, czekoladą itd...

 

Sabayon z dachóweczka/tuile.

Składniki: 2 żółtka na osobę, białe wino (pół wydmuszki na każde żółtko), jedna łyżka cukru na każde żółtko, Cognac lub brandy (kieliszek). Tuile/dachóweczki: 3 białka, 100g cukru pudru, 100g mąki, 60g roztopionego masła i esencję wanilii.

Przygotowanie:

*Przygotować żółtka, odmierzyć białe wino i cukier. Dobrze wymieszać składniki w wysokim i szerokim garnku, unikać grudek, przykryć folią. Można zostawić w temperaturze pokojowej lub w lodówce. Najważniejsze jest to żeby, w momencie ubijania sabayon na kontrolowanym ogniu, wino i żółtka miały tą samą temperaturę.

*Dobrze wymieszać wszystkie składniki na tuile/dachóweczki. Włożyć do lodówki ma 20min. Nagrzać piekarnik do 190/200C. Na macie sylikonowej lub na pergaminie do pieczenia pędzelkiem/widelcem/łyżeczką lub palcem rozprowadzić cienką warstwę ciasta w formie podłużnej lub okrągłej. Włożyć matę lub pergamin z ciastem do piekarnika i obserwować. Gdy ciasto staje się brązowo/złociste jest gotowe (bardzo szybko) wyciągnąć z piekarnika. Dopóki ciasto jest gorące, można układać je w różnorodne formy, jest plastyczne, zastyga w formie jemu nadanej gdy jest chłodne.

*Przed podaniem sabayon, przygotować naczynia w którym będzie podawany.

*Dodać kieliszek Cognac lub brandy do mieszanki sabayon. Garnek z sabayon ustawią na średnim ogniu, intensywnie, szybko i bez przerwy mieszać ubijaczką aby wprowadzić powietrze do sabayon. W miarę potrzeby, zwiększać lub zmniejszać ogień pod garnkiem. Sabayon podwoi swoją objętość. Gdy gotowy, puszysty będzie. Przelać do kieliszków i ozdobić tuile/dachóweczką. 

Wykonanie: Exception



Brak produktów do porównania.