Kulinarne ciekawostki

Molise - od morza do gór, od gór do morza

Molise to niewielki wyżynno-górzysty region w centralnych Włoszech, przez który przebiegają Apeniny. Bogaty w źródła wody. Graniczy z takimi regionami jak Kampania, Lacjum i Abruzja, z którą do 1963 roku Molise tworzyło jeden region. Abruzja i Molise oddzielają Włochy północne od południowych.

Prosta i tradycyjna kuchnia Molise łączy tradycję pasterską i rybacką. Popularne są małe, rodzinne zakłady, które produkują wyroby do małych sklepików, a w restauracjach często można spotkać kelnerki i kelnerów ubranych w regionalne stroje.

Do dań dodawana jest rodzima oliwa z oliwek, czosnek, aromatyczne zioła oraz peperoncino, przez co kuchnia Molise jest bardzo pikantna.

W kuchni tego regionu wykorzystuje się warzywa, na czele których stoją pomidory (zarówno świeże jak i w przetworach), rośliny strączkowe i karczochy. W lasach królują borowiki i trufle. W Molise spotkamy również najdroższą przyprawę świata – szafran. Z 200 krokusów otrzymujemy 1 kg nitek szafranowych.

Wśród serów najbardziej popularne są: mozzarella, caciocavallo, pecorino, trecce – pleciony w splot warkoczowy, burrino – z zatopioną gomółką masła. Wysoko w górach wyrabiany jest przez pasterzy  tzw. ser koński, o charakterystycznym kształcie tykwy. Nazwę swą zawdzięcza temu, iż był zwożony z gór na grzbietach koni.

W Molise jada się dużo potraw mięsnych, które są proste, mocno przyprawione. Na stołach króluje jagnięcina, koźlina i baranina, a także wieprzowina, z której wyrabiane są kiełbaski salami i soppressata, przechowywane niekiedy w ceramicznych dzbanach, zanurzone w lokalnej oliwie. Produkowana szynka może być konserwowana w soli lub wędzona, co stanowi rzadkość na terenie Włoch. Popularny jest barani gulasz. Jada się wieprzowe wędzone szynki, kiełbasy, salami, wędzonki. Wartą uwagi jest abbacchio (jagnię pieczone w kawałkach) albo castrato (wykastrowane jagnię, często duszone jako potrawka z pomidorami, winem, ziołami, cebulą i selerem – intingolo di castrato).

Czasem na specjalne okazje podawane jest pieczone prosię z rusztu.

Molise charakteryzuje się świetnymi warunkami do uprawy winorośli. Najlepsze wina Molise pochodzą z doliny Biferno. Z odmian winorośli Montepullciano, Trebbiano Toscano i Aglianico. wytwarza się czerwone Biferno. Innymi regionalnymi winami są Pendro di Isernia a także Di Majo Norande- niezwykłe, słodkie wino regionu o  jasno pomarańczowym kolorze, pachnące różą, morelą i szałwią. Warte spróbowania. 

Abruzja - szafran i winogrona.

Lacjum – serce dawnego imperium

Jadalne kasztany

Kulinarne włoskie ABC: E-jak Erba

Marche - Italia w miniaturce.

Płynne złoto - oliwa

Umbria - zielone serce Włoch

Toskania - diabeł tkwi w .... prostocie;)

Pomidorowy zawrót głowy

Emilia - Romania - królestwo dojrzewających szynek;)

Kulinarne włoskie ABC... D - jak dolci czyli gdy widzę słodycze :)

Friuli - Wenecja Julijska - gdzie góry łączą się z morzem.

Kulinarne ABC... C-jak czekolada

Oliwki: czarne czy zielone?

Veneto - afrodyzjaki i miłosne wyznania

Kulinarne włoskie ABC... B-jak biały ser

Trydent- Górna Adyga- in vino veritas

Lombardia - przepychem płynąca

Kulinarne włoskie ABC... A jak ANTIPASTI

Liguria - najlepsze owoce morza

Królestwo trufli - Piemont

Valle d'Aosta - kilka ciekawostek kulinarnych regionu.

Włochy od kuchni

Cafe Latte czy Cafe Au Lait czyli o sposobach przygotowania kawy

Podróż do krainy kawy

Wykonanie: Exception



Brak produktów do porównania.